Datum objave: 19. 09. 2007.

Udisanje pare iz mikrovalnih kokica može uzrokovati rijetku, smrtonosnu plućnu bolest, tvrdi dr. Cecil Rose, vodeći stručnjak na području.

Dr. Rose se osvrnula na pacijenta koji se žalio na svakim danom sve gori kašalj, kao i sve učestaliji gubitak daha. Testiranja su pokazala da pacijent boluje od bronchiolits obliterans – bolesti pluća koju prati oštećenje sićušnih dišnih puteva u plućima.

Ova je rijetka bolest zabilježena u radnika koji su radili u industriji gdje se proizvode kokice za mikrovalnu i povezuje se sa kemikalijom okusa maslaca - diacetilom, koja se dodaje u proizvodnom procesu.

Pacijent dr. Rose je dnevno konzumirao dvije ili više vrećica kokica za mikrovalnu, pa je izlaganje diacetilu bilo slično onome u tvornicama.

Brojna druga hrana sadrži diacetil, no ne postoje indikacije da je ona opasna. S druge strane, udisanje pare čiji je sastavni dio i diacetil je vrlo opasno.

Ako se vrećica sa kokicama iz mikrovalne otvori prije nego što se gotove kokice ohlade, prostorom će se raširiti topla aroma svježe pečenih kokica, što je i do nedavno bila omiljena aktivnost pacijenta dr. Rose. Nakon što se odrekao kokica iz mikrovalne, stanje pacijenta se prestalo pogoršavati.

S obzirom na vezu između diacetila i bolesti pluća, neki su Američki proizvođači kokica za mikrovalnu, prestali koristiti ovaj štetan sastojak u proizvodnji svojih proizvoda.

iZVOR: [url="http://www.webmd.com/default.htm"]WebMD[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari