Nova mliječna kultura za indijski Dahi

Datum objave: 01. 08. 2006.

Indija je najveći svjetski proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda, a velika većina od 1 100 000 000 stanovnika ove zemlje su lakto-vegetarijanci..
Većina Indijaca jogurt i druge fermentirane mliječne napitke radi kod kuće, međutim, kao posljedica ekonomskog procvata i jačanja srednje klase, raste i potreba za gotovim proizvodima.
Dahi je tradicionalan etnički jogurt, a samo 1-2 % ukupne njegove količine proizvode mljekare; potražnja za industrijski proizvedenim Dahi jogurtom se godišnje povećava za 20 %!
Suradnja indijskih i danskih stručnjaka je rezultirala novom mliječnom kulturom za Dahi (DAC-03). Posebna prednost za DAC-03 je to što se radi o suhoj i smrznutoj kulturi.
U zemljama kao što je Indija, goleme udaljenosti i neprikladna infrastruktura otežavaju distribuciju smrznutih bakterija.
Dahi se proizvodi od kravljeg ili bivoljeg mlijeka i tradicionalno se u sjevernim dijelovima Indije konzumira za zajutrak uz indijski kruh paranthas, dok ga u južnim dijelovima jedu za ručak ili večeru, kao prilog ili pomiješan s rižom.

Pošalji prijatelju na email

Komentari