Nar - riznica antioksidansa

Datum objave: 21. 10. 2005.

U časopisu «Journal of Nutritional Biochemistry» od rujna 2005. objavljena je studija o učinku soka od nara na sprečavanje oksidacije LDL kolesterola, odnosno na prevenciju ateroskleroze..
Znanstvenici su promatrali kako se LDL kolesterol («loš» kolesterol) ponaša u prisustvu soka od nara i uočili su da se 40 % manje molekula LDL kolesterola oksidiralo u prisustvu soka od nara. Dobro je poznato da oksidirani LDL kolesterol predstavlja značajan rizik za pojavu ateroskleroze. Sok od nara u pokusima je spriječio i neke druge procese povezane s pojavom ateroskleroze.
Budući da kliničke studije na ljudima s ovom supstancom nisu provedene, nije poznata doza aktivnih tvari iz nara koja je potrebna za isti učinak kod oboljelih od ateroskleroze. Ipak, rezultati su vrlo obećavajući i svakako upućuju na uključivanje nara i soka od nara u svakodnevnu prehranu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari