Mliječnim proizvodima protiv pretilosti djece

Datum objave: 01. 01. 2005.

Mliječni proizvodi predstavljaju dobar izvor kalcija, a najnovija studija pokazuje da je veći unos kalcija iz hrane povezan sa nižim udjelom masnoća u organizmu kod djece.. Naime i najmanje smanjenje masnog tkiva tijekom djetinjstva može smanjiti pojavu pretilosti u kasnijem djetinjstvu te kod adolescenata i odraslih osoba.
U studiji je sudjelovalo 52 djece starosti 2-8 godina te njihove majke, a otkriveno je da se niži sadržaj masnog tkiva u djece može povezati sa uzimanjem kalcija kroz prehranu te sa unosom polinezasićenih masti. Veći postotak masnog tkiva zamijećen je kod djece ženskog spola i kod one koja se ne kreću.
Mlijeko i mliječni proizvodi predstavljali su glavni izvor kalcija, a samo mlijeko predstavljalo je 50 %-tni unos kalcija.
Autori ove studije naglašavaju važnost uključivanja roditelja, odgajatelja i liječnika u razvoj zdravih prehrambenih navika kod djece, tako da ih se ući da češće uzimaju mlijeko i mliječne proizvode, a da smanje u unos gaziranih pića te da povećaju tjelesnu aktivnost.
Izvor: Journal of the American Dietetic Association, December 2003.

Pošalji prijatelju na email

Komentari