Masne kiseline iz oraha za zdravo srce i protiv dijabetesa

Datum objave: 28. 12. 2005.

Orasi su specifična namirnica jer imaju savršeni omjer omega-6 i omega -3 masnih kiselina (4:1), a za ovaj je omjer u Lyon Heart studiji pokazano da smanjuje rizik od iznenadne smrti.. Orasi su dobri za zdravlje srca jer snižavaju kolesterol, povećavaju omjer HDL-a i ukupnog kolesterola te povoljno djeluju na arterije.
Kliničko istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Barceloni pokazuje da zamjena mononezasićenih masnih kiselina orasima u Mediteranskoj prehrani popravlja ili čak vraća na prijašnje stanje funkcije epitela srca i krvnih žila. Autori ovog istraživanja navode da je orah prva namirnica za koju je pokazano ovakvo povoljno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Orah je namirnica koju je vrlo jednostavno uključiti u prehranu budući da ne zahtijeva nikakvu posebno pripremu, ali ono što treba imati na umu je da su orasi koncentrirani izvor energije pa treba pripaziti na količinu.
Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Dietetic Association provedeno među oboljelima od dijabetesa tip II pokazuje koristi od konzumiranja oraha: uključivanje oraha u prehranu je pacijentima pomoglo ostvariti preporučeni omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina u prehrani bez nepoželjnih učinaka na ukupan unos energije i kontrolu glukoze u krvi. Pokazalo se da je kombinacija oraha i ribljeg ulja u prehrani čak djelotvornija od povećanja unosa ribe uz istovremeno smanjenja unosa crvenog mesa.

Pošalji prijatelju na email

Komentari