Masline – nove probiotičke namirnice?

Datum objave: 29. 08. 2005.

Probiotičke namirnice sadrže «dobre» bakterije, a njihova konzumacija preporuča se sa ciljem održavanja ravnoteže crijevne mikroflore, inhibicije crijevnih patogena te zaštite od gastroenteroloških bolesti. Istražuje se i njhova uloga u smanjenju rizika od raka, spriječavanju alergija na hranu i ublažavanju simptoma nepodnošenja laktoze..
Prema talijanskim istraživačima, masline bi mogle poslužiti kao «prijenosnik» probiotičkih bakterija do probavnog trakta ljudi. Ispitivan je stupanj preživljavanja četiri vrste probiotičkih bakterija- Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium bifidum te Bifidobacterium longum - na stolnim maslinama pri sobnoj temperaturi.
Uočeno je da je L. Paracasei preživjela na maslinama tri mjseca koliko je trajao ekspariment te je izolirana i potom reaktivirana iz četiri, od pet, uzoraka stolice dobrovoljaca koji su dnevno unosili 10 – 15 maslina tijekom 10 dana.
Izvor: Appl. Environ. Microbiol. 2005 71: 4233-4240

Pošalji prijatelju na email

Komentari