Datum objave: 08. 11. 2012.

Viši unos mahunarki (grah, mahune, leća, grašak...) uz prehranu niskog glikemijskog indeksa popravlja glikemijsku kontrolu i smanjuje procjenjen kardiovaskularni rizik kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, izvještava randomizirana kontrolirana studija objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine.

U studiji je sudjelovao 121 pacijent sa dijabetesom tipa 2. Pacijenti su nasumično podijeljeni kako bi tri mjeseca konzumirali ili prehranu niskog glikemijskog indeksa obogaćenu mahunarkama ili istu prehranu obogaćenu netopivim vlaknima.

Prema rezultatima, prehrana niskog glikemijskog indeksa obogaćena mahunarkama smanjila je vrijednosti hemoglobina HbA1c za 0,5%, a prehrana niskog glikemijskog indeksa obogaćena netopivim vlaknima za 0,3%. Prehrana niskog GI obogaćena mahunarkama smanjila je rizik od kardiovaskularnih bolesti za 0,8%, uglavnom zbog utjecaja na smanjenje sistoličkog krvnog tlaka.

Pošalji prijatelju na email

Komentari