Krumpiri povećavaju rizik za dijebetes

Datum objave: 15. 03. 2006.

Istraživači s Sveučilišta u Harvardu upozoravaju da se osobe koje prečesto konzumiraju krumpire izlažu riziku za razvoj dijabetesa..

U istraživanju je sudjelovalo oko 85 000 žena, dobi između 34 i 59 godina koje nisu bolovale od kroničnih bolesti prije i na početku studije. Učesnice studije praćene su 20 godina i kroz taj period su stalno praćene njihove prehrambene navike.

Rezultati su pokazali da su žene koje su konzumirale najviše krumpira imale 14 % veći rizik za razvoj dijabetesa kroz period od 20 godina, u odnosu na žene koje su konzumirale najmanje krumpira.

Kod žena koje su pak konzumirale najviše pomfrita, taj rizik je bio veći za 21% u odnosu na žene koje su konzumirale najmanje pomfrita.
Rezultati se nisu mijenjali čak i kad su u obzir uzeti drugi prehrambeni i neprehrambeni čimbenici rizika za razvoj spomenute bolesti.

Ovakvo djelovanje krumpira pokušava se objasniti njegovim visokim glikemijskim indeksom (GI), odnosno svojstvom krumpira da nakon konzumacije uzrokuje nagli porast glukoze u krvi.
Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 83, No. 2, 284-290, February 2006

Pošalji prijatelju na email

Komentari