Korištenje energije iz hrane je definirano evolucijom

Datum objave: 27. 03. 2006.

Načini na koji čovjek regulira unos i potrošnju energije iz hrane stvarani su tijekom dugog procesa evolucije pa su postali dijelom našeg genoma, navodi se u časopisu Physiology Behavior ..
Glad je oduvijek predstavljala prijetnju opstanku, pa su se zahvaljujući prirodnoj selekciji održali tzv. štedljivi geni. Što to znači?

Zahvaljujući štedljivim genima organizam se lako prilagodi nedovoljnoj količini energije i metabolizam postaje maksimalno djelotvoran. Štedljivi geni uskraćuju energiju nepotrebnim procesima u tijelu, potiču pretjeran unos hrane kad hrane ima u izobilju i potiču nagomilavanje masnog tkiva – energetske rezerve. Potiču i lijenost i druga ponašanja koja štede energiju i osiguravaju brži put do hrane, npr. stvaranje zaliha, škrtost i lopovluk.

Pošalji prijatelju na email

Komentari