Koliko su sigurni umjetni zaslađivači

Datum objave: 25. 07. 2006.

Hrana i napitci koji su bez šećera ili sa smanjenom količinom šećera su u mnogim zemljama vrlo popularni..
Vrlo opsežna znanstvena dokumentacija pokazuje da 5 zaslađivača ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje: acesulfam K, aspartam, neotam, saharin i sukraloza. Njihova upotreba je u SAD-u dozvoljena.
Valjanost rezultata kontroverznog istraživanje o aspartamu s laboratorijskim životinjama se trenutno procjenjuje u nekoliko zemalja i osim ove, trenutno ne postoje nikakve druge dvojbe o sigurnosti upotrebe nabrojanih 5 zaslađivača.
Tri zaslađivača (alitam, ciklamat i steviol glikozid) se koriste u nekim zemljama, ali u SAD-u su zabranjeni kao sastojak prehrambenog proizvoda; steviol glikozid se smije koristiti kao dodatak prehrani.
Dozvoljena je upotreba i brojnih poliola (šećernih alkohola) i mnogih drugih zaslađivača. Jedina opasnost koju polioli predstavljaju za zdravlje su gastrointestinalne smetnje kao posljedica previsokog unosa.
Izvor: Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety

Pošalji prijatelju na email

Komentari