Koje namirnice snižavaju razinu homocisteina?

Datum objave: 09. 12. 2004.

Povišena razina homocisteina smatra se neovisnim čimbenikom rizika za kardiovaskularne bolesti. Istraživanje objavljeno u novom broju časopisa ''American Journal of Clinical Nutrition'' imalo je za cilj izdvojiti namirnice koje pozitivno utječu na razinu ove aminokiseline..
Rezultati istraživanja pokazali su da mlijeko, jogurt, žitarice za zajutrak, paprika i povrće iz porodice krstašica (brokula, cvjetača, kelj pupčar) pozitivno djeluju na profil homocisteina u krvi, odnosno, smanjuju njegovu razinu. Autori ovakvo djelovanje povezuju sa povećanim unosom folacina i riboflavina unosom navedenih namirnicama. Naime, otprije je pokazano da folacin i riboflavin imaju značajnu ulogu u metabolizmu homocisteina.

Konzumiranje citrusa, sira, mesa, kave i čaja nije bilo značajno povezano s razinom homocisteina.

Pošalji prijatelju na email

Komentari