Datum objave: 08. 06. 2015.

Naš probavni sustav, osim što služi razgradnji i apsorpciji hranjivih tvari, ima bitnu ulogu i u obrani organizma – potiče razvoj imunološkog sustava te pruža odličnu fizičku barijeru patogenim mikroorganizmima. Poznato je da se obrambene sposobnosti organizma smanjuju tijekom starenja, no nije do kraja jasno koliku ulogu u tome imaju promjene u funkciji i strukturi probavnog sustava. Stoga je skupina britanskih i talijanskih znanstvenika odlučila bolje istražiti ovaj problem.

U analizi su se poslužili uzorcima sluznice crijeva zdravih dobrovoljaca raznih dobnih skupina koji su radi rutinskih endoskopskih pregleda, posjetili bolnice koje su sudjelovale u istraživanju.

Primijećeno je da se s porastom dobi, povećavala učestalost blagih upala te „propustljivost“ sluznice crijeva, a ovo se pokazalo povezanim s povećanjem razine upalnog medijatora IL-6. Povećana razina IL-6 u crijevima dovela je do funkcionalnih promjena prirodnih prepreka na sluznici crijeva, čineći ih propustljivijima prolasku sitnih topivih čestica, što povećava rizik od infekcija.

Budući da se sastav crijevne mikroflore mijenja tijekom starenja te da je poznato da uravnotežena mikroflora može očuvati integritet sluznice crijeva i utjecati na stanice imunološkog sustava koje izlučuju IL-6, sljedeći korak trebao bi biti ispitivanje uloge probiotika u prevenciji ovih promjena tijekom starenja.

Izvor: Clinical Science

Pošalji prijatelju na email

Komentari