Datum objave: 22. 08. 2012.

Jednom kad počnemo grickati, teško nam se zaustaviti, a znanstvenici sa Sveučilišta Cornell su pokušali tome stati na kraj pa su izmislili jestive oznake za označavanje veličine porcija koje djeluju kao podsvjesni stop znakovi.

U istraživanju su sudjelovali studenti podijeljeni u dvije skupine. Svakom ispitaniku je bio ponuđen čips od krumpira pakiran u kartonskom valjku za vrijeme gledanja video isječaka u učionici. Prva je skupina u svom pakiranju čipsa imala umetnut crveni čips. Pa je tako nakon 7 komada običnog čipsa uslijedio jedan crveni koji je zapravo predstavljao oznaku za jednu porciju. Nakon 14 komada uslijedio je još jedan crveni čips. Druga skupina nije imala crvene oznake.

Istraživanje je pokazalo da iako ispitanici nisu znali čemu služi crveni čips u njihovom pakiranju, pojeli su 50 posto manje hrane od skupine koja nije imala ove jestive oznake.

Izvor: Cornell's Food and Brand Lab

Pošalji prijatelju na email

Komentari