Jesu li proteini rješenje problema suvišnih kilograma?

Datum objave: 27. 07. 2005.

U novom broju časopisa American Journal of Clinical Nutrition , Weigle i suradnici su pokazali da povećanje unosa proteina s 15 % na 30 % cjelodnevnog unosa energije, uz konstantan unos ugljikohidrata, te uz smanjenje unosa masti s 35 % na 20 %, rezultira smanjenim unosom energije i znatnim smanjenjem tjelesne mase..

U istraživanju je sudjelovalo 19 dobrovoljaca koji su slijedili različite načine prehrane, a tijekom prehrane s visokim udjelom proteina su osjećali najveću sitost. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da su proteini u odnosu na masti izazivaju izraženiju sitost, a od ranije je poznato da su proteini više zasitni od ugljikohidrata.

Dakle, da li bi trebalo gojaznim osobama preporučiti unos proteina od 20-30 % cjelodnevnog unosa energije? Ukoliko se mastima unosi oko 30 %, ugljikohidrati još uvijek mogu sačinjavati 40-50 %. Poželjno je npr. zamijeniti jednostavne šećere iz bezalkoholnih napitaka proteinima iz mlijeka, masno meso mršavim i možda kruh i tjesteninu mršavim mesom, i pritom ostaviti obilan unos voća, povrća i proizvoda od cjelovitog žita.

Da li bi trebalo povećati unos mliječnih proizvoda i mesa? Odgovor ovisi o potencijalnim nepoželjnim posljedicama previsokog unosa proteina. Upravo se provode opsežne studije o utjecaju na zdravlje prehrane s visokim udjelom proteina čije rezultate željno iščekujemo.

Pošalji prijatelju na email

Komentari