Crno vino štiti od raka pluća

Datum objave: 29. 10. 2004.

Crno vino može pružiti zaštitu od razvoja raka pluća kod muškaraca, zaključak je studije objavljene u časopisu Thorax. Niti jedan drugi tip alkohola nije pokazao slično djelovanje..

Istraživači su uspoređivali životne navike 132 pacijenta sa rakom pluća i 187 pacijenta koji su bili hospitalizirani zbog manjih, rutinskih zahvata. Svi učesnici studije izjasnili su se o svojim prehrambenim navikama, pušenju, profesiji te vrsti i količini alkohola koju su svakodnevno konzumirali. Također su se morali izjasniti koje vino su, ako jesu, konzumirali: crno, bijelo ili rosé.
Rezultati su pokazali sljedeće:

  • Jedan od troje sudionika studije bio je pušač, pri tome je gotovo 60% pacijenata sa dijagnosticiranim rakom pluća pušilo i tijekom trajanja studije
  • Pacijenti koji su imali dijagnosticiran rak pluća uglavnom su radili poslove koji su im taj rizik povećavali.
  • Jedan od četiti oboljela od raka pluća nije pio, a općenito pacijenti koji su imali rak pluća pili su više žestokog alkohola, dok su pivo konzumirali otprilike u istim količinama kao i pacijenti koji nisu imali rak, nego su u bolnicu primljeni zbog nekih rutinskih zahvata.
  • Obje grupe pacijenata pile su otprilike slične količine vina, oko 3,5 čaše dnevno, no samo je oko trećinu oboljelih od raka pilo crno vino.
  • U usporedbi sa pacijentima koji nisu pili, pacijenti koji su svakodnevno konzumirali čašu crnog vina imali su 13 % manju šansu za razvoj raka pluća.Rose i bijelo vino, s druge strane, imali su suprotan efekt te rizik za razvoj raka pluća povećali.
  • Izvor: Thorax 2004;59:981–985.

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari