Lora Štrbac

Datum objave: 03. 04. 2024.

Nedavna istraživanja ukazuju na obećavajuće karakteristike potencijalnog novog soja probiotika izoliranog iz janjećeg mesa.

Ovaj soj, poznat kao Ligilactobacillus salivarius CNCM I-4866,  prema francuskim znanstvenicima pokazao je korisna svojstva u zaštiti stanica debelog crijeva od oštećenja te u smanjenju markera upale.

U istraživanju su pažljivo analizirane karakteristike sigurnosti i učinkovitosti ovog probiotičkog soja, s posebnim naglaskom na njegovim potencijalnim protuupalnim svojstvima. Za ispitivanje tih karakteristika, znanstvenici su primijenili mišji model akutnog upalnog kolitisa, izazvan kemikalijom poznatom kao dinitrobenzen sulfonska kiselina (DNBS). Akutni upalni kolitis, što označava upalu debelog crijeva, može proizaći iz različitih čimbenika, uključujući infekcije, autoimune reakcije ili nepoznate uzroke. Ovo specifično upalno stanje može se manifestirati iznenada, djelujući na površinski sloj sluznice debelog crijeva.

Rezultati eksperimenta s DNBS-om pokazali su da je skupina miševa tretirana sa sojem CNCM I-4866 pokazala smanjenu crijevnu propusnost, što se povezuje s manjom upalom, te je istovremeno došlo do smanjenja odabranih biomarkera upale. Dodatni in vitro eksperimenti potvrdili su ove početne nalaze, uključujući redukciju proizvodnje IL-8, markera upale.

Osim toga, ovaj soj pokazao je sposobnost inhibicije različitih crijevnih patogena, poput bakterija Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium i Salmonella enteritidis.

Važno je napomenuti da L. salivarius CNCM I-4866 ne sadrži gene za otpornost na antibiotike, a proizvodnja L-laktata prevladava nad D-laktatom. Znanstvenici ukazuju na to da L-laktat može ublažiti upalu crijeva, dok se nakupljanje D-laktata može povezati s neželjenim učincima kod osoba s sindromom kratkog crijeva. Stoga, istraživači zaključuju da bi L. salivarius CNCM I-4866 mogao biti obećavajući kandidat kod ublažavanja upale crijeva.

Izvor:Frontires in Microbiology Volume

Pošalji prijatelju na email

Komentari