Datum objave: 17. 06. 2010.

U novoj studiji je otkriven 78% veći rizik obolijevanja od raka gušterače za osobe čija prehrana često uključuje slastice i drugu hranu koja dovodi do naglog povišenja koncentracije šećera u krvi.

Podaci prikupljeni od gotovo 1000 ispitanika odrasle životne dobi su objavljeni u stručnom časopisu Annals of Epidemiology.

Hrana s visokim glikemijskim indeksom koja dovodi do brzog povišenja koncentracije šećera u krvi uključuje primjerice kruh ili krumpir.

Talijanski znanstvenici s milanskog Instituta Mario Negri su utvrdili i da ukupni unos ugljikohidrata nije moguće povezati s većim izgledima za razvoj raka gušterače.

Nasuprot tome, povećani unos voća je izravno povezan s manjim izgledima za pojavu ovog oblika karcinoma.

U nekim ranijim istraživanjima je rak gušterače već povezivan s češćom konzumacijom zaslađenih gaziranih sokova.

Samo 5% oboljelih od raka gušterače živi 5 godina nakon dijagnoze jer se bolest koju u prvoj fazi razvoja ne prate lako uočljivi simptomi najčešće otkriva prekasno za uspješno liječenje.

Ostali faktori rizika za rak gušterače uključuju pušenje i dijabetes.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari