Datum objave: 06. 03. 2013.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry utvrdilo je da je isključivi uzrok smanjenog rasta tumorskih stanica u dojkama unos omega-3-masnih kiselina. Karcinom dojke je najučestaliji karcinom u žena te drugi po redu uzročnik smrti od karcinoma u žena.

Naime, autori studije promatrali su razvoj tumorskih stanica u genetski modificiranih miševa te pratili utjecaj omega-3-masnih kiselina u prevenciji razvoja tumorskih stanica. U miševa kojih su kontinuirano i dugoročno unosili omega-3 masne kiseline broj tumorskih stanica je bio manji za 1/3 u odnosu na miševe koji nisu imali jednaku izloženost omega-3-masnim kiselinama tijekom životnog vijeka. Nadalje, veličina tumora je također bila manja i to za 30%.

Saznanje da cjeloživotni unos omega-3-masnih kiselina pomaže u sprječavanju razvoja karcinoma dojke idoprinosi prevenciji te stvaranju smjernica za terapiju oboljelih od navedene bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Maligne bolesti,

Komentari