Vitaminoteka

Datum objave: 17. 10. 2012.

Rizik za razvoj karcinoma usta može se smanjiti konzumacijom povrća iz porodice krstašica barem jednom tjedno, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Annals of Oncology.

U povrće iz porodice krstašica pripadaju:

  • Brokula
  • Klice
  • Cvjetača
  • Kupus
  • Rotkvica
  • Potočarka

Istraživači su utvrdili da osobe koje barem jednom tjedno konzumiraju zeleno povrće smanjuju svoju šansu za razvoj karcinoma usta za 17% (petinu) u usporedbi sa onima koji ovo povrće ne jedu.

Pokazano je da konzumacija zelenog povrća ima značajan utjecaj i na slijedeće vrste karcinoma:

  • Rizik od karcinoma bubrega smanjuje za gotovo 32%
  • Rizik od ezofagealnog karcinoma smanjuje za 28%
  • Rizik od kolorektalnog karcinoma i karcinoma dojke smanjuje za 17%.
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, zubi,

Komentari