Datum objave: 29. 03. 2013.

Studija objavljena u časopisu Journal of the National Cancer Institute ukazala je na utjecaj unosa visokomasnih i niskomasnih mliječnih proizvoda u žena dijagnosticiranim s karcinomom dojke te utjecaj konzumacije istih na preživljavanje. Kohortna studija provedena je na ženama koje su dijagnosticirane s karcinomom dojke u ranom stadiju u periodu od 1997. do 2000. godine te je 1513 žena praćeno tijekom idućih 12 godina. Ispitanice su ispunile upitnik o učestalosti konzumacije hrane.

Tijekom godina različite studije ukazale su da su povišene razine estrogena ključni čimbenik koji utječe na razvoj karcinoma dojke. Konzumacija visokomasnih proizvoda, a estrogen se primarno zadržava u masnoći, tijekom duljeg perioda može poticati razvoj karcinoma dojke.

Rezultati su ukazali da konzumacijom visokomasnih mliječnih proizvoda, više od 1.5 serviranje na dan, dolazi do povećane opće smrtnosti te smrtnosti u oboljelih od karcinoma dojke za 49%. U visokomasne proizvode ubrajali su se: vrhnje, punomasno mlijeko, pudinzi, sladoled, masni sirevi itd. Nadalje, rezultati nisu pokazali povezanost između konzumacije niskomasnih proizvoda i povećanog rizika od smrtnosti od karcinoma dojke.

Autori ističu da je prehrana s manjom količinom masnoća, tjelesna aktivnost te održavanje adekvatne tjelesne mase ključno za prevenciju bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, mlijeko,

Komentari