Datum objave: 16. 04. 2012.

Kineskinje koje jedu puno brokule, cvjetače i ostalo povrće iz skupine krstašica, imaju veću stopu preživljenja od karcinoma dojke u odnosu na ostale bolesnice.

Obrađeni su podaci od preko 4 800 bolesnica. Pokazalo se da je konzumacija krstašica tijekom prve tri godine nakon postavljene dijagnoze karcinoma dojke bila povezana s manjim rizikom od smrtnosti od karcinoma (od 27-62%), zatim nižim rizikom od ukupne smrtnosti (neovisno o uzroku) za 22-62%, kao i manjom stopom recidiva (za 21-35%).

Razina bioaktivnih sastojaka, poput izotiocijanata i indola, odgovornih za antikarcinogeni učinak povrća, ovisi i o količini, ali i o vrsti povrća koje se konzumira. Konzumacija povrća značajno se razlikuje u Kini u odnosu na SAD-a i ostale zapadne zemlje.
Od povrća najčešće se koristi repa, kineski kupus (bok choy), kelj, a povrće se konzumira u puno većim količinama nego u zapadnim zemljama.

Izvor: American Association for Cancer Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari