Datum objave: 01. 05. 2013.

Studija provedena na Vanderbilt University ispitivala je utjecaj bakterije Helicobacter pylori te utjecaj iste bakterije i prehrane bogate solju na učestalost karcinoma želuca. Istraživanje je provedeno na mongolskim gerbilima koji su bili zaraženi bakterijom H.pylori. Jedna grupa bila je na normalnoj prehrani dok je druga bila na prehrani bogatoj solju.

Rezultati su pokazali da su svi gerbili koji su bili na prehrani bogatoj solju dobili karcinom želuca dok su gerbili koji su imali normalnu prehranu razvili karcinom u 58% manje slučajeva. Autori su istaknuli kako uzrok karcinoma leži u specifičnom proteinu CagA koje proizvodi bakterija H.pylori.

Zabrinjavajući podatak leži u činjenici da je 50% ljudi zaraženo bakterijom H.pylori ,a barem njih 90% nema nikakvih simptoma.

Studija je objavljena u časopisu Infection and Immunity.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari