Datum objave: 28. 12. 2012.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of the National Cancer Institute, rizik za razvoj karcinoma dojke žene mogu reducirati prehranom bogatom voćem i povrćem: istraživači su otkrili kako žene s najvišim razinama karotenoida u krvi imaju niži rizik za razvoj spomenutog karcinoma.

Autori studije analizirali su podatke 7000 žena, od toga je njih 3055 imalo dijagnosticiran karcinom dojke, a njih 3956 su bile kontrolna skupina. Tražila se veza između razine cirkulirajućih karotenoida i karcinoma dojke. Podaci su prikupljeni iz 8 kohorti, a obuhvatili su 80% podataka iz prospektivnih studija o karcinomu dojke te razini karotenoida u krvi objavljenih širom svijeta.

Rezultati analize pokazali su da postoji statistički značajna veza, obrnuto proporcionalna, između rizika za razvoj karcinoma dojke te cirkulirajuće razine ukupnih i pojedinačnih karotenoida.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Maligne bolesti, karcinom,

Komentari