Datum objave: 06. 09. 2012.

Pokoji kilogram viška, čak i kod prekomjerne tjelesne mase, ne samo kod pretilosti, povećava rizik za povratak karcinoma dojke unatoč optimalnoj terapiji koju pacijentice primaju. Zaključak je to studije objavljene u online izdanju časopisa Cancer, a prema kojoj prekomjerne tjelesne masnoće uzrokuju hormonalne promjene i upalu koje mogu imati za posljedicu širenje karcinoma dojke te njegov recidiv unatoč valjanoj terapiji.

Nadalje, žene sa prekomjernom tjelesnom masom i dijagnosticiranim karcinomom dojke imaju veći rizik od prijevremene smrti u odnosu na žene sa istom dijagnozom, no adekvatnom tjelesnom masom.

U svojemu istraživanju, znanstvenici su uspoređivali ishod bolesti pacijentica sa prekomjernom tjelesnom masom, pretilih pacijentica i pacijentica sa adekvatnom tjelesnom masom koje su imale dijagnosticiran karcinom dojke stadija I – III.

Svojim istraživanjem utvrdili su da povećan indeks tjelesne mase značajno povećava rizik od recidiva (za 30%) te smrt uslijed karcinoma dojke (za gotovo 50%) unatoč optimalnoj terapiji koja uključuje kemoterapiju i hormonalnu terapiju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari