Datum objave: 20. 12. 2016.

Procjenjuje se kako jedna trećina pacijenata koji boluju od karcinoma umire zbog kaheksije. Kaheksija je stanje koje se ne može liječiti samo povećanjem prehrambenog unosa, a očituje se u značajnom gubitku mišićne i tjelesne mase te u metaboličkim promjenama zbog kojih pacijenti ne mogu apsorbirati ili iskoristiti nutrijente. Kaheksija znatno narušava kvalitetu života i povećava rizik od infekcija i drugih potencijalno fatalnih komplikacija.

Nedavno je uočeno kako kaheksiju treba promatrati kao stanje koje se može liječiti ukoliko se prepozna na vrijeme. Stoga su istraživači osmislili i testirali alat za dijagnozu kaheksije koji sadrži lako dostupne parametre i testove kojima bi se ona mogla dijagnosticirati u ranoj fazi, odnosno, prije nego nepovratno uznapreduje. Alat uključuje pet parametara dostupnih iz rutinskih kliničkih mjerenja i laboratorijskih testova: rezultate biokemijskih analiza, vrijednosti prehrambenog unosa i gubitka tjelesne mase te procjenu fizioloških funkcija ili funkcionalnog statusa pacijenta.

Autori se nadaju kako će se ovaj alat moći primijeniti i za procjenu gubitka tjelesne i mišićne mase karakterističnog za terminalnu fazu bolesti poput zastoja srca, kronične opstruktivne bolesti pluća, bubrežne bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i tuberkuloze. Također, ističu kako su potrebna daljnja istraživanja kojima će se razjasniti svi uzroci kaheksije.

Izvor: Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kaheksija, karcinom,

Komentari