Datum objave: 03. 09. 2012.

Više od 40 biljnih sastojaka te nutrijenata može djelovati kao okidač genima koji usporavaju širenje karcinoma, ističu znanstvenici sa Washington State Sveučilišta.

Štoviše, autor studije nedavno objavljene u online izdanju časopisa Cancer and Metastasis Reviews, ističe da prehrana, nutrijenti i biljne komponente „otvaraju brojna vrata“ napadačima na stanice karcinoma.

U navedenom istraživanju, znanstvenici su se fokusirali uglavnom na gene koji koče metastaze. Pretraživanjem PubMed baze istraživanja, izdvojene su studije koje su se na bilo koji način bavile istraživanjem veze između nutrijenata, biljnih kemijskih tvari i prehrane na razvoj i ishod karcinoma.

Iako studije, koje su proučavale koncept nutrijenata i supresije (kočenja) metastaza, gotovo nisu ni objavljivane, istraživači su pregledali izdvojene studije i tražili slučajeve kod kojih su geni, supersori metastaza, bili „uključivani i isključivani“.

Na kraju su dokumentirali nekoliko desetaka tvari koje utječu na supresiju metastaza, a među njima su aminokiseline, vitamin D, etanol, ekstrakt ginsenga, likopen, kurkumin, sok od šipka, riblje ulje...

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari