Datum objave: 18. 02. 2010.

Povećan unos alfa- i beta-karotena hranom može značajno smanjiti rizik od hormonski ovisnog karcinoma dojke kod pušačica tvrdi nova švedska studija.

Istraživanje koje je poteklo a Karolinska Instituta, a obuhvatilo je više od 36 600 žena u periodu praćenja od 10 godina pokazalo je kako je unos karotenioda povezan s manjom incidencijom karcinoma dojke. Iako postoji odeđeni broj studija sa oprečnim rezultatima koje tvrde da visok unos karotenoida suplementima povećava rizik od karcinoma u pušačkoj populaciji, nova studija pokazala je upravo suprotno. Visok unos alfa-karotena smanjio je rizik za 68%, a beta-karotena za 65% incidenciju ER (estrogen-receptor) i PR (progesteron-receptor) pozitivnih tumora dojke. Važno je pritom napomenuti da su spomenuti karoteni bili uneseni u organizam hranom, a ne putem suplemenata.

S obzirom da je kod pušača izraženiji oksidativni stres koji igra bitnu ulogu u nastanku karcinoma, činjenica da upravo u toj populaciji karoteni svojim antioksidatvinim svojstvima ostvaruju zamjetan učinak, sasvim je razumljiva.

Izvor: European Journal of Cancer, February 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari