Datum objave: 18. 10. 2012.

Prema studiji u kojoj su sudjelovale osobe srednjih godina, konzumacija samo jedne jabuke dnevno smanjuje razinu tvari u krvi koja je zaslužna za stvrdnjavanje arterija za 40%.

Autor studije naglašava kako je konzumacija jedne jabuke dnevno mnogo djelotvornija u smanjenju razine LDL („lošeg“) kolesterola u krvi nego bilo koje drugo voće i povrće bogato antioksidansima.

Za potrebe studije, objavljene u Journal of Functional Foods, „regrutirane“ su zdrave odrasle osobe dobi izmeđi 40 i 60 godina koje su jabuke konzumirale manje od dva puta mjesečno te također nisu uzimale biljne koncentrate ili suplemente polifenola. Potom je 16 sudionika jelo jednu jabuku dnevno tijekom 4 tjedna, 17 ih je tijekom istog razdoblja uzimalo kapsule koje su sadržavale 194 mg polifenola, a 18 je uzimalo placebo.

Prema rezultatima, kod osoba koje su uzimale placebo nije zabilježeno nikakvo djelovanje na LDL kolesterol, kod osoba koje su uzimale dodatke polifenola zabilježeno je mjerljivo djelovanje na smanjenje razine LDL kolesterola, no nasnažnije djelovanje na smanjenje razine ovog „lošeg“ kolesterola, imala je konzumacija jedne jabuke dnevno.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari