Datum objave: 08. 10. 2011.

Mnoge studije pokazuju kako unos jedne do dvije čaše crnog vina dnevno blagotvorno djeluju na zdravlje srca. Dosada se učinak crnog vina na sniženje krvnog tlaka pripisivao djelovanju antioksidansa zvanih polifenoli. No, nova studija nizozemskih znanstvenika otkrila je kako ti polifenoli, izolirani iz vina, ipak nemaju sposobnost sniziti krvni tlak.

Naime, znanstvenci su ispitali djelovanje mliječnih proizvoda obogaćenih polifenolima iz crnog vina na krvni tlak 61 ispitanika čiji tlak na granici između normalnog i povišenog i usporedili ga s djelovanjem placeba.

Rezulati su pokazali kako mliječni proizvodi obogaćeni polifenolima ne spuštaju krvni tlak. Međutim, znanstvenici su ustvrdili kako to ne znači da crno vino ne djeluje blagotvorno na zdravlje srca. Umjesto toga, ovo istraživanje ukazuje kako mehanizam zaštitnog djelovanja nije putem sniženja krvnog tlaka, već protuupalnim djelovanjem.

Stručnjaci smatraju kako je moguće i da crno vino pomaže smanjiti ljepljivost krvi i na taj način smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka koji dovode do srčanog udara.

Čini se kako je mehanizam djelovanja crnog vina na zdravlje srca kompliciraniji nego što se mislilo i da još uvijek predstavlja veliku zagonetku.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari