Darija Vranešić Bender

Datum objave: 01. 01. 2005.

Smatra se da je pradomovina kave Etiopija, a kultivacija kave započela je u Arabiji te se raširila na Aziju i Latinsku Ameriku. Najveći kavopije su Amerikanci i Europljani, koji su od početnog napitka danas razvili cijeli niz svježih i instant napitaka poput espressa, capuccina, macchiata, instant kave, bezkofeinskih inačica, aromatiziranih napitaka, a varijacije su bezgranične.

Ipak, jedno uvijek ostaje isto – nezamjenjiv miris, okus i aroma kave – napitka koji se tijekom povijesti veže uz religiju, svjetovno, uz bogate i siromašne, uz robove i slobodne, uz proletere i intelektualce, uz radnike i zabušante...

Legenda kaže da je svećenik Marco d'Aviano, u 17. stoljeću ujedinio kršćane u borbi protiv Turaka. Nakon povlačenja, Turci su ostavili vreće pune kave koja je Europljanima bila suviše gorka te su je zaslađivali s medom i dodavali joj mlijeko. Smatra se da je taj napitak dobio ime capuccino, prema kapucinskom redu kojem je d'Avaino pripadao.

Kavi se pripisuju brojna pozitivna, ali i negativna svojstva. Također, čini se da je kava zbog svoje popularnosti vrlo interesantna znanstvenicima te tako gotovo svakoga tjedna možemo pročitati pokoje istraživanje o svojstvima kave.
Primjerice, poznato je da kava, čaj i alkohol loše utječu na apsorpciju kalcija putem crijeva. Bolje je piti "capuccino" ili "macchiato" nego čistu kavu jer mlijekom unosimo i kalcij.

Za većinu zdravih ljudi, ispijanje 1 do 2 šalice kave dnevno potpuno je bezopasno, dok prekomjerna konzumacija može uzrokovati povišenje krvnog tlaka, "lupanje srca", nesanicu, anksioznost te drhtanje ruku. Kava se ne preporučuje trudnicama i ženama koje namjeravaju zatrudnjeti jer može otežati začeće i izazvati prerani porođaj te nisku porođajnu težinu novorođenčadi, međutim ove postavke nisu u potpunosti jasne.

Posebno je interesantno da unos kave može smanjiti opasnost od nastanka žučnih kamenaca. U istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 80 000 žena, dokazan je značajan utjecaj konzumacije kave na nastanak žučnih kamenaca. Većina učesnica studije pila je 2 do 3 šalice kave dnevno.

Također, kava predstavlja i značajan izvor antioksidansa te joj je dokazana učinkovitost u prevenciji nekih malignih bolesti, poput karcinoma debelog crijeva. Glavna antioksidativna svojstva kave pripisuju se klorogeničnoj kiselini, koja se također nalazi u voću, posebice u jabukama i ananasu.

Konzumacija kave često se povezivala sa rizikom povećanog krvnog tlaka, ali najnovija istraživanja pokazuju da umjereno uživanje kave, čak i kroz razdoblje od 30 godina, ima vrlo mali utjecaj na hipertenziju, ili ga uopće nema.

Još nekoliko «brzih činjenica» o kavi

  • Kava je napitak koji osigurava osvježenje, ima stimulirajući i razbuđujući učinak
  • Kada se konzumira u umjerenim količinama, kava blago potiče metabolizam i probavu
  • Konzumacija jedne do dvije šalice kave dnevno smatra se sigurnom za zdrave osobe
  • Jutarnju kavu ili capuccino popijte uz doručak, a popodnevnu servirajte uz suhe kolačiće ili sušeno voće i orašaste plodove

 

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari