Datum objave: 26. 01. 2016.

Istraživači sa Sveučilišta Cornell, koje je poznato po brojnim istraživanjima s područja psihologije prehrane, nedavno su u časopisu Environment and Behavior objavili još jedan zanimljivi rad.

U novom istraživanju, naime, ispitali su kako na odabir hrane gostiju u restoranima utječe tjelesna masa, odnosno, indeks tjelesne mase (ITM) konobara. Proučene su interakcije 479 gostiju i konobara u 60 različitih restorana. Također, zabilježeno je i što su gosti naručivali te ITM svih sudionika.

Rezultati su pokazali da su gosti naručivali znatno više hrane i pića kada su ih posluživali konobari s višim ITM-om, u usporedbi sa slučajevima kada su goste posluživali konobari nižeg ITM-a. Konkretnije, kada su ih posluživali „uhranjeniji“ konobari, gosti su 4 puta češće tražili deserte te su naručivali 18 % više alkoholnih pića.

Zanimljivo, kada je u obzir uzeta uhranjenost gostiju, zapaženo je da su na najmršavije goste konobari s viškom kilograma imali još veći „utjecaj“.

Budući da prekomjeran unos hrane povećava rizik od pretilosti i s njome povezanih bolesti, autori rada su naveli kako bi možda najbolje rješenje bilo unaprijed, prije dolaska u restoran odlučiti što i koliko jesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari