Datum objave: 28. 10. 2011.

Tinejdžeri s prevelikom tjelesnom masom imaju veći rizik za smrt od bolesti srca kad odrastu, no ovo povećanje rizika nestaje ako smršave u odrasloj dobi.

U istraživanju znanstvenika s Harvarda je sudjelovalo gotovo 19000 muškaraca koji su bili praćeni više od 50 godina, počevši od njihove 18. godine života.

Povećane izglede za smrt od bolesti srca su imali ispitanici kod kojih je višak kilograma bio prisutan i u mladosti i u srednjoj životnoj dobi.

Prevelika tjelesna masa u mladosti je dovodila do udvostručenja rizika za smrt od bolesti srca u odrasloj dobi.

Ispitanici koji su suvišne kilograme prikupili u srednjoj životnoj dobi su imali 25-60% veći rizik za smrt od bolesti srca, ovisno o tome koliko je njihova tjelesna masa bila veća od preporučene.

Znanstvenici u časopisu Archives of Internal Medicine napominju kako ispitanici koji su bili pretili u mladosti nisu imali povećani rizik za smrt od bolesti srca ako su svoju tjelesnu masu u međuvremenu uspjeli svesti u normalne granice.

Smanjenje ovog rizika je uočeno i kod osoba koje su suvišne kilograme izgubile u 50-im ili 60-im godinama života, dodaju istraživači.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari