Datum objave: 26. 01. 2012.

Masnu hranu volimo zato što nam je ukusna, a razlika u tom osjetu ovisi o razlici u genima između pojedinih osoba. Nekim ljudima je masna hrana više, a drugima manje ukusnija.

U časopisu Journal of Lipid Research objavljeno je da osobe koje posjeduju specifičnu varijantu CD36 gena su osjetljivije na prisutnost masti u hrani.

Cilj istraživanja koje su proveli američki znanstvenici bio je istražiti kako naša percepcija prisutnosti masti u hrani utječe na naš odobir hrane i na količine masti koje ćemo konzumirati.

Dokazano je da što ljudi više konzumiraju masno, postaju manje osjetljivi na mast, odnosno da bi se zadovoljili, uzimaju sve više i više masti.

Istraživanje je provedeno na 21 osobi, indeksa tjelesne mase od 30 ili više, što se smatra pretilošću. Neki sudionici imali su varijantu gena koja je rezultirala većim stvaranjem CD36 proteina, dok su neki imali manje tog proteina. Ostali su bili negdje između.
Vjeruje se da čak 20 % ljudi ima varijantu CD36 gena povezanu sa stvaranjem značajno manje količine CD36 proteina, odnosno te su osobe manje osjetljive na prisustvo masti u hrani.

Bolje razumijevanje uloge tog proteina moglo bi biti važno u borbi protiv pošasti današnjice – debljine.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari