Datum objave: 18. 02. 2014.

Sve više pozornosti usmjereno je na epidemiju pretilosti čija stopa raste značajno većom brzinom nego što uspijevamo naći rješenja koja bi pridonijela njenom usporavanju ili prevenciji.

Časopis The New England Journal of Medicine objavio je najnovije statističke podatke o populacijama s najvišom učestalošću pretilosti te kako je etnička pripadnost i socioekonomski status povezan s tom bolesti. Analiza podataka 3,8 milijuna djece vrtičke dobi, uzete 1998. i 1999. godine, pokazala je kako je 14 % američke djece pretilo već u vrtiću (5 godina starosti). Dosadašnje studije pokazale su da djeca koja su pretila već u vrtiću imaju 4 puta veći rizik da imaju prekomjernu tjelesnu masu i u odrasloj dobi. Nažalost, rezultati pokazuju kako se rizik samo povećava pa tako je 20.8 % djece pretilo s 14 godina. Najviša stopa pretilosti od 17 % uočena je u crnaca dok je u bijelaca rizik od pretilosti 10 %.

Studija je također pokazala kako je stopa pretilosti značajno veća u obiteljima s niskim u odnosu na obitelji s visokim socioekonomskim statusom.

Autori studije naglašavaju kako je potrebno smjernice i strategije za prevenciju pretilosti primjenjivati od malih nogu kako bi se postigao značajan rezultat.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari