Datum objave: 11. 11. 2013.

Studija rađena na glodavcima ispitivala je razloge povećanog apetita u osoba s morbidnom pretilošću u odnosu na osobe s normalnom tjelesnom masom. Naime, hormon grelin zaslužan je za osjećaj gladi i povećani apetit u organizmu. U osoba s normalnom tjelesnom masom hormon grelin utječe na organizam tako da ukoliko je unos hrane bio preveliki te je došlo do povećanja tjelesne mase organizam spontano smanji unos kako bi se vratio na prijašnju tjelesnu masu. U pretilih osoba ne dolazi do spontanog smanjenja unosa.

Francuski znanstvenici otkrili su imunoglobuline koji prepoznaju i vežu se na grelin produžujući njegovo djelovanje. Imunoglobulini su drugačiji u pretilih osoba, jače se vežu za grelin što dovodi do povećanih količina u hipotalamusu. Posljedično dužem osjećaju gladi dolazi do povećanog unosa hrane. Kada su glodavcima unošeni imunoglobulini iz krvi pretilih osoba ili pretilih miševa unos hrane je jače stimuliran nego kada su unešeni imunoglobulini uzeti iz krvi osoba s normalnom tjelesnom masom.

Znanstvenici su istaknuli kako su ova otkrića ključna za smjernice u prevenciji i liječenju pretilosti. Studija je objavljena u časopisu Nature Communications.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari