Zdrav razum nalaže da ljudi gube suvišne kilograme ako unose manje kalorija nego što ih troše, a sada je to potvrdila i studija.
Znanstvenici su na 811 ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom proučavali utjecaj makronutrijenata na gubitak tjelesne mase, osjećaj sitosti i sl. Testirane dijete su uključivale istu vrstu namirnica, ali u različitim udjelima. Ispitanici su podijeljeni u 4 skupine s različitim unosom makronutrijenata:
• Visok unos masti, prosječan unos proteina: 40% masti, 15% proteina, 45% uglikohidrata
• Visok unos masti i proteina: 40% masti, 25% proteina, 35% ugljikohidrata.
• Nizak unos masti, prosječan unos proteina: 20% masti, 15% proteina, 65% ugljikohidrata.
• Niski unos masti, visok unos proteina: 20% masti, 25% proteina, 55% ugljikohidrata.
Nakon pola godine svi su ispitanici bez obzira na skupinu u kojoj su bili izgubili podjednako kilograma – prosječno 6 kg.
Autori smatraju da će njihova studija pomoći razriješiti vječite debate o tome koju hranu treba jesti kako bi gubitak suvišnih kilograma bio što veći. Recept je jednostavan: nije bitno od kuda dolazi energija, već da je se osigura manje nego što se potroši.
Izvor: New England Journal of Medicine