Datum objave: 30. 09. 2013.

Autor knjige Mindless Eating, Brian Wansink, iznio je zanimljivu teoriju kako povećanjem broja osoba u čijoj prisutnosti konzumiramo hranu, zapravo povećavamo i sam unos hrane.

Naime, Wansik se pozvao na studiju koja je zaključila da u odnosu na unos hrane koju uzimamo kada smo sami:
• unosimo 35% više hrane ako jedemo s jednom osobom
• unosimo 75% više hrane ako jedemo s četiri osobe
• unosimo 96% više hrane ako jedemo u grupi s više od sedam osoba

Autor objašnjava kako je razlog tome to što težimo oponašati osobe u čijem smo društvu. Nadalje, ukoliko osoba jede više i mi ćemo, te ukoliko jede brže ili sporije i mi ćemo konzumirati hranu na podjednaki način. Također, s većim društvom provodi se dulje vrijeme za stolom pri čemu se unosi veća količna hrane.

Autor studije također ističe, kako smo prilikom konzumacije hrane u društvu, izloženi konstantnim zvukovima i radnjama koje potiču unos hrane pri čemu mozak postaje fokusiran na znakove iz okoline, a ne toliko na znakove vlastitog tijela o osjećaju sitosti (eng. social facilitation).

Spomenuti problemi rješavaju se na način da i u društvu razmišljamo što i koliko konzumiramo

Pošalji prijatelju na email

Komentari