Magdalena Klepo

Datum objave: 10. 06. 2024.

Migrena je neurološki poremećaj karakteriziran ponavljajućim glavoboljama. Obično se javljaju kao jednostrane glavobolje koje traju od nekoliko sati do nekoliko dana.

Migrenu često prate simptomi poput mučnine, povraćanja, osjetljivosti na svijetlo (fotofobija) i zvuk (fonofobija). Iako uzrok migrene nije u potpunosti razjašnjen, novija istraživanja ističu važnu ulogu oksidativnog stresa u njezinom razvoju.

Dosadašnje studije pokazale su da neki antioksidansi, poput magnezija, cinka, koenzima Q10 i vitamina C imaju korisne učinke u suzbijanju oksidativnog stresa i ublažavanju simptoma migrene. Nadalje, sve veći broj istraživanja ukazuje na antioksidativne i protuupalne učinke selena, esencijalnog mikronutrijenta i ključne komponente selenoproteina i antioksidativnih enzima. Selen ima ključnu ulogu u održavanju neurološkog zdravlja, budući da nedostatak selena može utjecati na brzinu izmjene neurotransmitera, dok njegov dodatni unos ima povoljan učinak na određene neurodegenerativne bolesti.

Cilj nedavno provedene randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio istražiti utjecaj dodatnog unosa selena na oksidativni stres, kliničke i fiziološke simptome te kvalitetu života kod osoba s migrenom.
Istraživači su regrutirali ukupno 72 osobe koje pate od migrene, nasumično podijeljene u dvije skupine. Intervencijska skupina (n=36) primala je 200 µg selenometionina dnevno, dok je kontrolna skupina (n=36) primala placebo, tijekom 12 tjedana. Klinički simptomi migrene (težina, učestalost i trajanje glavobolje), pokazatelji oksidativnog stresa (dušikov oksid, malondialdehid, ukupni antioksidativni kapacitet, ukupni oksidacijski status) te antropometrijski parametri procijenjeni su na početku i na kraju studije.

U skupini koja je primala selen primijećeno je značajno smanjenje razine dušikovog oksida (p=0,03) te povećanje ukupnog antioksidativnog kapaciteta (p=0,01), u odnosu na kontrolnu skupinu. Nadalje, dodatak selena utjecao je na smanjenje razine malondialdehida (p=0,03) te je bio povezan s nižom učestalošću (p<0,001) i težinom glavobolje (p=0,001), dok nije uočen značajan učinak u pogledu trajanja glavobolje.

Istraživači objašnjavaju da dušikov oksid, oksidativni vazodilatator, koji je povećan u trombocitima, urinu i plazmi osoba s migrenom, sudjeluje u trigeminovaskularnoj upali i ubrzava bol u središnjem živčanom sustavu. Također, povišene razine metabolita lipidne peroksidacije, poput malondialdehida primijećene su tijekom jakih glavobolja.

Zaključno, dodatak selena može ublažiti simptome migrene zbog blagotvornog djelovanja na oksidativni stres i proces upale. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili rezultati studije kao i optimalna doza selena.

Izvor: Frontiers in Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: glavobolja, migrena, selen,

Komentari