Lora Štrbac

Datum objave: 13. 06. 2024.

Tržište dodataka prehrani za zdravlje probavnog sustava posljednjih godina impresivno raste, pri čemu dominiraju probiotici. Međutim, stručnjaci za biljne ekstrakte zauzeli su se za biljni pristup osi crijevu - mozak, pronalazeći sastojke koji stimuliraju serotonin i peristaltiku, umiruju crijevna tkiva i pomažu zadržati vlagu, čime promiču redovito i potpuno pražnjenje crijeva.

Ovaj jedinstveni pristup osmišljen je kao dopuna probioticima, nudeći dodatnu podršku onima koji ne pronalaze odgovarajuća rješenja za svoje probavne probleme u trenutnoj ponudi. Stoga je nova randomizirana, dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija ispitala kako kombinacija ashwagandhe i bamije može pomoći u rješavanju problema zatvora.

Studija je obuhvatila 135 muškaraca i žena s funkcionalnom konstipacijom, nasumično raspoređenih u tri skupine: placebo skupinu, skupinu koja je uzimala kombinirani dodatak prehrani sa standardiziranim ekstraktima ashwagande i bamije od 300 mg dnevno, te skupinu koja je uzimala kombinirani dodatak od 500 mg dnevno tijekom dva mjeseca.

Rezultati testa "plave kakice", koji prati probavu i brzinu pražnjenja crijeva, pokazuju da je kombinirani dodatak prehrani ubrzao proces probave. Drugim riječima, hrana je prolazila kroz probavni sustav približno četiri sata brže u usporedbi s placebom. Ovi rezultati su primijećeni kod obje doze, s time da je veća doza pružila veće koristi.

Nadalje, ekstrakti ashwagandhe i bamije ne samo da su poboljšali simptome u cijelom probavnom traktu – od refluksa i probavnih smetnji do nadutosti i zatvora – već su i značajno poboljšali san i raspoloženje sudionika, često rezultirajući poboljšanjem ukupne kvalitete života.

Također, uzimanje ovih dodataka prehrani rezultiralo je smanjenjem razine IL-6 (proupalnih citokina) i povećanjem razine IL-10 (protuupalnih citokina).Istraživači zaključuju da uzimanje dodataka zaštićene mješavine standardiziranih ekstrakata ashwagandhe i bamije može poboljšati redovitost, brzinu protoka sadržaja crijeva te mentalno zdravlje.

Izvor: Journal of the American Nutrition Association

Pošalji prijatelju na email

Komentari