Magdalena Klepo

Datum objave: 11. 06. 2024.

Današnja epidemija pretilosti predstavlja značajan javnozdravstveni problem koji je usko povezan s povećanim rizikom od razvoja različitih metaboličkih bolesti. 

S obzirom na porast broja pretilih osoba, područje istraživanja mnogih znanstvenika posljednjih je godina bilo usmjereno na otkrivanje prirodnih tvari koje mogu pomoći u procesu gubitka kilograma i smanjenja udjela masti u tijelu. Jedna od potencijalnih prirodnih tvari u liječenju pretilosti su upravo probiotici, korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva.

Probiotici, posebno bakterije mliječne kiseline, prepoznate su po svojim pozitivnim učincima na zdravlje, uključujući sprječavanje rasta štetnih bakterija i poboljšanje apsorpcije hranjivih tvari. Osim što poboljšavaju zdravlje crijeva, probiotici imaju i druge blagotvorne učinke, kao što je jačanje imunosnog sustava, očuvanje zdravlja kože i kardiovaskularog sustava te sprječavanje razvoja urinarnih infekcija. Prethodne studije su izvijestile da probiotik Lactoplantibacillus plantarum (L. plantarum) može utjecati na smanjenje pretilosti te poboljšanje metaboličkih pokazatelja povezanih s pretilošću i prekomjernom tjelesnom masom. L. plantarum je probiotička bakterija, koja proizvodi mliječnu kiselinu fermentacijom šećera arabinoze, glukoze, fruktoze, galaktoze, maltoze, saharoze i dekstrana.

Soj L. plantarum SKO-001 izoliran iz korijena ljekovite biljke Angelica gigas Nakai pokazao je učinkovite rezultate u in vitro i in vivo studijama, smanjujući nakupljanje i diferencijaciju masti te regulirajući energetski metabolizam. Nedavno provedena studija za cilj je imala istražiti sigurnost i učinkovitost L. plantarum na crijevnu okolinu, kao i njegov utjecaj na gubitak tjelesne mase i smanjenje tjelesne masnoće kod osoba s pretilošću.

Studija je uključila ukupno 100 sudionika s prekomjernom tjelesnom masom, dobi 19 do 65 godina i indeksom tjelesne mase između 25 kg/m2 i 30 kg/m2. Sudionici su nasumično raspoređeni u intervencijsku skupinu koja je primala dodatak L. plantarum SKO-001 (2 x 109 CFU/dan) i skupinu koja je primala placebo, tijekom 12 tjedana. Za procjenu smanjenja tjelesne masti korištena je dvoenergetska rendgenska apsorpciometrija.

Uočeno je da su udio tjelesne masti (p=0,016), tjelesna masna masa (p=0,02), razine LDL kolesterola (p=0,025) i adiponektina (p=0,023) bile značajno niže u skupini koja je primala L. plantarum SKO-001, u odnosu na placebo.

Nadalje potkožno masno tkivo (p=0,003), razine ukupnog kolesterola (p=0,003) i  leptina (p=0,014) bile su značajno niže u skupini koja je primala L. plantarum SKO-001 nakon 12-tjedne intervencije.

Znanstvenici su zaključili da je L. plantarum SKO-001 siguran i učinkovit za smanjenje udjela tjelesne masnoće. Također ističu potrebu za provođenjem daljnjih istraživanja kako bi se razumjeli učinci i temeljni mehanizam djelovanja, uključujući analizu mikrobioma tijekom duljeg razdoblja primjene probiotika.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari