Magdalena Klepo

Datum objave: 20. 06. 2024.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu i pridonose otprilike jednoj šestini ukupne smrtnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prehrambene smjernice preporučuju riblje ulje, bogato omega-3 masnim kiselinama, poput eikosapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske masne kiseline (DHA), kao koristan dodatak prehrani u svrhu prevencije kardiovaskularnih bolesti. Nacionalni institut za zdravlje i kliničku izvrsnost Ujedinjenog Kraljevstva (engl. National Institute for Health and Care Excellence, NICE) preporučuje konzumaciju barem jedne porcije masne ribe tjedno za osobe s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Posljednjih godina, popularnost dodataka ribljeg ulja porasla je u zapadnim zemljama.
Unatoč širokoj upotrebi, učinci omega-3 masnih kiselina i dodataka ribljeg ulja na kardiovaskularne bolesti i njihove čimbenike rizika često su oprečni. Većina prethodnih studija bila je usmjerena na specifične stadije kardiovaskularnih bolesti ili pojedine zdravstvene ishode. Primjerice, određene studije ograničile su se na osobe s određenim kardiovaskularnim bolestima ili s visokim rizikom od istih, dok su se ostale studije usredotočile na općenito zdravu populaciju. Kako bi se popunile praznine u postojećim dokazima, provedena je prospektivna kohortna studija s ciljem istraživanja učinaka dodataka ribljeg ulja na klinički tijek kardiovaskularnih bolesti, uključujući prijelaz od zdravog stanja do fibrilacije atrija, većih štetnih kardiovaskularnih događaja i posljedične smrti.

Istraživači su analizirali podatke preko 415 000 osoba, dobi 40 do 69 godina koji su sudjelovali u studiji UK Biobank. Od sudionika su prikupljeni osobni i socioekonomski podaci te informacije o prehrambenim i životnim navikama, uključujući i naviku upotrebe dodataka ribljeg ulja. Istraživači su mjerili biokemijske parametre iz uzoraka seruma prikupljenih na početku studije. Prema prikupljenim podacima, jedna trećina sudionika redovito je konzumirala dodatke ribljeg ulja, dok su kontrolnu skupinu činile osobe koje nisu konzumirale omega-3 masne kiseline. Sudionici su praćeni u razdoblju od 12 godina.

Uočeno je da je redoviti unos dodataka ribljeg ulja kod osoba bez zabilježenih kardiovaskularnih bolesti na početku studije bila povezana s 13 % povećanim rizikom od fibrilacije atrija i 5 % većom vjerojatnosti moždanog udara.

Kod sudionika s prisutnim kardiovaskularnim bolestima na početku studije, redovita konzumacija dodataka ribljeg ulja bila je povezana s 15 % smanjenjem rizika od fibrilacije atrija i razvoja srčanog udara te 9 % nižim rizikom od zatajenja srca i smrti.

Rezultati studije sugeriraju da redovita upotreba dodataka ribljeg ulja može imati različite učinke na tijek kardiovaskularnih bolesti. Dodaci ribljeg ulja mogu povećati rizik od fibrilacije atrija i moždanog udara u općoj populaciji, dok istovremeno mogu biti korisni u uznapredovalim fazama kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: BMJ Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari