Magdalena Klepo

Datum objave: 24. 06. 2024.

Prevalencija prekomjerne tjelesne mase i pretilosti diljem svijeta bilježi značajan porast te zahtijeva razvoj učinkovitih strategija za rješavanje ovog globalnog javnozdravstvenog problema.

Pretilost je složeno stanje koje uzrokuje niz metaboličkih poremećaja, uključujući disregulaciju glukoze, abnormalnosti lipida i sustavnu upalu, što povećava rizik od metaboličkog sindroma, inzulinske rezistencije, šećerne bolesti tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Jedna od ključnih intervencija za ublažavanje metaboličkih posljedica pretilosti je modifikacija prehrane. Inovativne prehrambene intervencije koje koriste kombinirane učinke bioaktivnih tvari, poput vitamina D i probiotika, sve više privlače pažnju znanstvene zajednice. Vitamin D je ključan u poboljšanju osjetljivosti na inzulin, lipidnih parametara i protuupalnih učinaka, dok su probiotici prepoznati po svojoj ulozi u modulaciji crijevne mikrobiote, smanjenju sustavne upale i regulaciji metabolizma lipida.

Unatoč postojećim saznanjima, zajednički učinci vitamina D3 i probiotičkih sojeva, poput Lactobacillus casei Shirota i Lactobacillus rhamnosus GG u funkcionalnim namirnicama, kao što je sok od naranče, još uvijek nisu potpuno istraženi. Prethodna istraživanja sugeriraju da bioaktivne komponente, poput vitamina D3 ili omega-3  višestruko nezasićenih masnih kiselina, zajedno s probioticima, mogu utjecati na glikemijski odgovor, inzulinsku rezistenciju te regulaciju apetita, osobito kada se konzumiraju u voćnim sokovima kod zdravih pojedinaca. Također, studije ističu da konzumacija voćnog soka, obogaćenog vitaminom D3 i probioticima može povećati osjećaj sitosti i smanjiti kasniji unos hrane kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću. Cilj nedavno provedene, randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio je proširiti postojeća saznanja te procijeniti učinak konzumacije soka od naranče obogaćenog vitaminom D3 i probioticima na kardiometaboličke čimbenike rizika kod odraslih osoba koji se pridržavaju zapadnjačke prehrane.

Studija je uključila 53 odrasle osobe s visokim kardiometaboličkim rizikom, nasumično raspoređene u dvije skupine. Intervencijska skupina konzumirala je sok od naranče obogaćen s 2000 IU vitamina D3 i 108 CFU/ml probiotika (Lactobacillus casei Shirota i Lactobacillus rhamnosus GG), dok je kontrolna skupina primala običan sok od naranče tijekom 8 tjedana. Sudionici su dobili upute da dnevno konzumiraju 250 mL spomenutog napitka 30 minuta prije ručka. Metabolički i upalni parametri te krvni tlak procijenjeni su na početku i na kraju studije. Unos vitamina D određen je na temelju trodnevnog dnevnika prehrane.

Ukupan unos energije, ugljikohidrata, proteina, ukupnih masti, trans masti, soli i natrija bio je značajno niži u intervencijskoj skupini (p < 0,05), u usporedbi s kontrolnom skupinom. Nadalje, tjelesna masa, indeks tjelesne mase (ITM) i opseg bokova bili su značajno niži u intervencijskoj skupini (p < 0,05) nakon 8 tjedana, u odnosu na početne vrijednosti.

U skupini koja je primala obogaćeni sok od naranče zabilježen je i poboljšan profil lipida i povećana osjetljivost na inzulin. Zaključno, rezultati studije ističu potencijal soka od naranče obogaćenog vitaminom D3 i probioticima kao funkcionalne hrane s povoljnim učincima na metaboličko zdravlje kod odraslih osoba s visokim kardiometaboličkim rizikom. Daljnje studije trebale bi u obzir uzeti karakteristike crijevne mikrobiote i početno zdravstveno stanje kako bi bolje razumjeli mehanizmi djelovanja spomenutih bioaktivnih spojeva.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari