Lora Štrbac

Datum objave: 06. 06. 2024.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) jedan je od vodećih uzroka smrti u svijetu. Ova bolest pluća uzrokuje stalne respiratorne simptome i ometa protok zraka, a najčešće je povezana s kroničnim pušenjem.

Liječenje oksidativnog stresa antioksidansima ili povećanje razine prirodnih antioksidansa u tijelu mogao bi biti učinkovit način za liječenje KOPB-a. Za osobe s KOPB-om, adekvatan unos vitamina D, kao i drugih mikronutrijenata izrazito je važan. Mikronutrijenti imaju ključnu ulogu u regulaciji imunosne funkcije i protuupalnih učinaka. Međutim, prema znanstvenicima, unos mikronutrijenata često je nedostatan. Osobe sa slabijim imunosnim sustavom sklonije su infekcijama, što pogoršava simptome i povećava broj akutnih napada bolesti.

Istraživanja su pokazala da je unos kalcija, kalija, folata, retinola i tiamina niži od preporučenog kod više od 75% bolesnika s KOPB-om. Unos vitamina A, C, D, E, B12, karotenoida i magnezija ima zaštitne učinke na funkciju pluća, poboljšavajući prosječnu razinu funkcije pluća i smanjujući stopu pada pokazatelja funkcije pluća.

Kineski istraživači proveli su meta-analizu u kojoj su ispitali 43 članka objavljena između 1997. i 2022. godine, s ukupno 4094 sudionika. U eksperimentalnoj skupini bilo je 2225 bolesnika s KOPB-om, dok je kontrolna skupina brojila 2069 pacijenata. Bolesnici su uzimali vitamin D, C, E, magnezij ili složene kombinacijama mikronutrijenata.

Rezultati su pokazali da je vitamin D imao pozitivan učinak na funkciju pluća i imunitet ispitanika, mjereno FEV1 (količina zraka izdahnuta u jednoj sekundi) i FEV1/FVC omjerom (ukupni kapacitet pluća). Nadalje, vitamin D utjecao je na smanjenje akutnih pogoršanja i poboljšanje razine T stanica, čime doprinosi smanjenju upale dišnih puteva i poboljšava funkciju pluća poticanjem rasta stanica i smanjenjem njihove smrti.Unos samo vitamina C i E nije imao značajan učinak na funkciju pluća, a magnezij je smanjio stupanj upale kod pacijenata.

Istraživači zaključuju da vitamin D ili kombinacija više nutrijenata u obliku dodatka prehrani mogu značajno poboljšati funkciju pluća i smanjiti težinu bolesti kod osoba s kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću.

Stoga se preporučuje da osobe s KOPB-om uzimaju vitamin D ili kombinaciju mikronutrijenata kao nadopunu osnovnom liječenju. Međutim, naglašavaju potrebu za dodatnim istraživanjima kako bi se ovi nalazi dodatno potvrdili.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari