Datum objave: 04. 04. 2007.

Trudnice koje konzumiraju govedinu sedam ili više puta tjedno mogle bi roditi sinove sa niskim brojem spermija, tvrde američki znanstvenici. Naime, istraživanje je pokazalo da je koncentracija spermija kod sinova obrnuto proporcionalno povezana sa količinom govedine koju majka unosi svaki tjedan. Zanimljivo, koncentracija spermija nije bila povezana s majčinim unosom drugog mesa uključujući teletinu, svinjetinu, piletinu i ribu.

Iako nije jasno što točno dovodi do smanjenjog broja spermija, pretpostavlja se da hormoni, pesticidi i druge kemikalije u mesu goveda utječu na razvoj testisa fetusa.

Rezultati ove studije ne navode na zaključak da bi trudnice trebale u potpunosti izbaciti govedinu iz prehrane, tvrde autori. One moraju unositi proteine, iako te proteine ne mora nužno osiguravati govedina. Budući da su fetusi vrlo osjetljivi na steroide, potreban bi bio nadzor trudnica koje unose takvo meso.

Kako bi potvrdili rezultate istraživanja, autori studije namjeravaju slično istraživanje provesti i u Europi, gdje je upotreba hormona u uzgoju stoke zabranjena još od 1988 godine. U slučaju da se dobiju slični rezultati, uzrok smanjenja broja spermija treba tražiti negdje drugdje, ne u hormonima prisutnima u goveđem mesu, jer se u Europi hormoni ne koriste. No, ako se ne pronađe veza između istraživanja, moglo bi se zaključiti da su hormoni koji se koriste pri uzgoju mesa uistinu „krivci“ za smanjenje broja spermija.

Izvor: Human Reproduction

Pošalji prijatelju na email

Komentari