Datum objave: 29. 12. 2009.

Ako je suditi po rezultatima nedavne švedske studije, majke bi mogle imati izrazito važnu ulogu u prevenciji nastanka dijabetesa u svoje djece. Pokazano je, naime, kako su djeca čije majke u trudnoći nisu redovito konzumirale povrće (svega 3-5 puta tjedno) imala rizik od nastanka dijabetesa tip i čak 70% veći od djece čije su majke svakodnevno jele povrće.

Dijabetes tip I je bolest autoimunog karaktera gdje su meta imunološke paljbe beta-stanice gušterače. Jednom kada su uništene, te stanice više ne mogu proizvoditi inzulin - hormon koji regulira razinu šećera u krvi, te dolazi do razvoja inzulin-ovisne šećerne bolesti. Postoje određeni "markeri" bolesti, odnosno spojevi u krvi koji mogu poslužiti kao predskazatelji razvoja te autoimune bolesti

U spomenutoj studiji koja je zahvatila gotovo 6000 djece, oko 3% djece imala je povišene markere u krvi, a neka su imala i već razvijenu bolest. Primijećeno je da su razine tih rizičnih markera bile dvostruko više u djece čije su majke tijekom trudnoće rijetko konzumirale povrće.

Točan mehanizam protektivnog djelovanja povrća još nije razjašnjen, no neki kalkuliraju s činjenicom da povrće obiluje antioksidansima (vitamin C i E, flavonoidi) koji su ključni u zaštiti stanica od uništenja.

Izvor: Pediatric Diabetes

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari