Datum objave: 05. 02. 2010.

Tradicionalna praksa ograničavanja unosa hrane i tekućine tijekom poroda ne pruža nikakve benefite, tvrde znanstvenici sa Queen's Univesityja u Kanadi.

Znanstvenici su, naime, analizirali rezultate 5 prethodnih studija koje su se bavile ovom tematikom. Na uzorku od 3 130 žena pokazalo se da je s napredkom medicine znatno smanjena učestalost smrtnosti majke pri porodu. Prije je do velike smrtnosti dolazilo davanjem opće anestezije koja je povećavala rizik od „dizanja“ želučane kiseline u pluća i posljedične smrti, zbog čega se je i zabranjivao unos hrane i tekućine.

Budući da se u današnje doba, vrlo rijetko tijekom aktivne faze poroda daje opća anestezija, nema razloga da trudnice tijekom poroda (ukoliko to žele) ne uzmu malo hrane ili popiju tekućinu, smatraju znanstvenici.

Izvor: Queen's University

Pošalji prijatelju na email

Komentari