Datum objave: 08. 07. 2010.

Prehrana trudnice može djelovati na gene djeteta i utjecati na stvaranje urođenih mana, ukazuju rezultati nove studije.

Istraživanje na miševima je pokazalo kako je moguće da majke, konzumacijom prehrane koja obiluje mastima, utječu na povećanje rizika od razvitka urođene srčane mane kod djeteta.

Poznato je kako djeca majki koje imaju prekomjernu tjelesnu masu ili boluju od dijabetesa imaju viši rizik od rođenja s urođenom srčanom manom, no za sada su nepoznati okolišni čimbenici koji mogu utjecati na povećanje rizika od porođajnih defekata.

Znanstveni tim s Oxfordskog sveučilišta je zabilježio kako prehrana koja obiluje mastima u kombinaciji sa genetičkim nedostatkom majke povećava rizik od razvitka srčane mane čak sedam puta u usporedbi s majkama kojima ne nedostaje određeni gen, a također su hranjene prehranom koja obiluje mastima.

Tijekom cijelog života, a naročito u trudnoći, je važno pridržavati se uravnotežene prehrane i paziti na ukupni unos masti, zaključili su autori studije.

Izvor: Human Molecular Genetics

Pošalji prijatelju na email

Komentari