Datum objave: 17. 08. 2010.

Procjenjuje se da se u SAD-u svako treće dijete rađa carskim rezom, operacijom koja može uzrokovati komplikacije i djetetu i majci. Od 1990. godine broj poroda obavljenih carskim rezom porastao je za 50 %, a rezultati nove studije ukazuju kako je jedno od mogućih objašnjenja za taj rast pretilost majki.

Analizirajući podatke o porodima, prikupljenih od oko 125 000 žena, znanstvenici su zabilježili kako se ukupno 14 % djece rađa carskim rezom. Dodatno, utvrđeno je kako za svaku jedinicu povećanja BMI-a majke, rizik od poroda carskim rezom raste za 4 %, odnosno što trudnica ima više kilograma, ima i veće šanse da će morati roditi carskim rezom.

Znanstvenici su također ustanovili kako taj rizik raste u ovisnosti o tome ako je majka prvorotkinja te ako je rodila prirodnim putem ili carskim rezom. Primjerice, povećanje BMI-a za jednu jedinicu kod prvorotkinja povećava rizik od poroda carskim rezom za 5 %, dok kod majki koje su već rodile dijete carskim rezom, rizik raste za 2 %. S druge strane, žene koje već imaju djecu, ali nisu bile podvrgnute carskom rezu, rizik im raste kao i prvorotkinjama za 5 %.

Izvor: American Journal of Obstetrics and Gynecology

Pošalji prijatelju na email

Komentari