Datum objave: 22. 08. 2013.

Tijekom godišnjeg sastanka 2013 Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting & Food Expo® raspravljalo se o odabiru namirnica u djece.

Stručnjaci su istaknuli kako djeca naginju hrani bogatoj šećerima i masti jer se pritom osjećaju sitiji, no, općenito okruženje u kojem odrastaju (roditelji, vršnjaci, izlaganje raznovrsnoj hrani) doprinosi oblikovanju prehrambenim navikama u budućnosti.

Analizom brojnih studija znanstvenici su zaključili kako djeca najviše vole konzumirati voće, a zatim namirnice bogate škrobom, meso, jaja, mliječne proizvode pa povrće. Također, djecu je potrebno naučiti odabiru zdravim prehrambenim navikama na način da su izloženi različitim namirnicama koji se redovito konzumiraju u obitelji. Važnu ulogu ima i stav roditelja prema zdravim prehrambenim navikama te oduševljenje prilikom konzumacije „zdravih“ namirnica. Nadalje, valja naglasiti trudnicama važnost raznovrsnosti prehrane s obzirom da studije ukazuju na to da prehrana trudnica utječe na kasnije prehrambene navike potomka.

Znanstvenici su ujedno istaknuli kako uključivanjem djece u pripremu hrane doprinosi pozitivnom doživljaju „zdravih“ namirnica.

Izvor: Institute of Food Technologists

Pošalji prijatelju na email

Komentari