Magdalena Klepo

Datum objave: 05. 07. 2024.

Citrulin malat je organska sol koja se sastoji od L-citrulina i malata, poznatog i kao jabučna kiselina. L-citrulin je česti sastojak u mnogim dodacima prehrani namijenjenima za konzumaciju prije vježbanja.

Potencijalna učinkovitost citrulin malata temelji se na nekoliko mehanizama. Prvi mehanizam uključuje pretvorbu L-citrulina u L-arginin, koji djeluje kao prekursor za sintezu dušikovog oksida (NO), snažnog vazodilatatora koji može poboljšati protok krvi u mišiće. Drugi mehanizam odnosi se na detoksikaciju amonijaka kroz ciklus ureje, čime se smanjuje proizvodnja laktata i povećava aerobna upotreba piruvata, poboljšavajući funkciju mišića i smanjujući umor. Nadalje, malatna komponenta može potaknuti proizvodnju energije i stopu sinteze adenozin-trifosfata (ATP-a).

U prethodnim studijama korištene su različite doze citrulin malata, u rasponu od 2 do 12 g dnevno, pri čemu se 8 g često koristi kao standardna doza jedan sat prije vježbanja. Unatoč tome, optimalna strategija doziranja još uvijek nije jasno definirana, a studije sugeriraju da dulja razdoblja dodatnog unosa mogu pružiti veće koristi za sportsku izvedbu. Iako su prednosti citrulin malata na kratkotrajnu izvedbu općenito dobro opisane, učinci na izvedbu ponovljenih sprinteva kod sportaša koji se bave timskim sportovima nisu dovoljno istraženi. Istraživači sa Sveučilišta Dublin City proveli su studiju kako bi istražili učinak dodatka citrulin malata u dozi od 8 g dnevno na izvedbu kratkotrajnih vježbi visokog intenziteta u obliku ponovljenih sprinteva kod sveučilišnih sportaša.

Studija je uključila 13 muških sportaša timskih sportova, nasumično raspoređenih u skupinu koja je primala 8 g citrulin malata dnevno ili kontrolnu skupinu koja je primala placebo, tijekom tri dana. Svi sportaši sudjelovali su u testu ponovljenih sprinteva koji se sastojao od 10 ponavljanja staze duljine 40 metara. Nakon testiranja, uslijedilo je sedmodnevno razdoblje ispiranja prije prelaska na drugu intervenciju.

Uočeno je poboljšanje izvedbe ponovljenih sprinteva u skupini koja je primala dodatak citrulin malata. Uz to, najbrže vrijeme sprinta postignuto je nakon unosa citrulin malata te je iznosilo 8,2 sekunde u intervencijskoj skupini, u usporedbi s 8,3 sekunde u kontrolnoj skupini.

Međutim, nije bilo značajnih razlika između dviju intervencija u prosječnom vremenu sprinta, najsporijem vremenu sprinta i razini laktata u krvi.

Prema rezultatima, dodatni unos citrulin malata može biti koristan za sportaše timskih sportova koji sudjeluju u kratkotrajnim naporima visokog intenziteta. Daljnja istraživanja su potrebna kako bi se dodatno razjasnili mehanizmi djelovanja citrulin malata te istražili učinci na sportašice.

Izvor: European Journal of Sports Science

Pošalji prijatelju na email

Komentari